Sainsbury’s, Whitchurch

The project comprised the demolition of an existing farmhouse & farm buildings, culvert over an existing water course, restoration of a listed barn & ice house and construction of a 35,000sq.ft Sainsbury’s Supermarket, car park & external works. Throughout the design & construction phase, BIM was implemented aiding with design, especially clash detection.

Site preparation included a large cut & fill exercise, which encountered numerous ecological issues including Japenese Knotweed, nesting birds, water vowels and badgers.

Ground stabilisation techniques were utilised along with vibro stone columns. Foundations were un reinforced pads supporting a steel frame, with the external envelope consisting of composite top deck roof panels, insulated cladding panels faced with a mixture of timber & terracotta cladding.

Externally a 300 space car park was constructed and Section 278 works were carried out improving access egress into the site, along with a new toucan crossing point for pedestrians visiting the store.

Architects:

Chetwoods

Structural Engineer:

GD Partnership

M&E:

Halsall

Completion Date:

December 2012

Project Timescale:

32 weeks